Бяхме изправени пред риск страната да бъде в пълен локдаун за месеци, да няма избори, да има конституционна криза, а ние успяхме да избегнем всичко това и да пречупим вълната без крайни мерки. През последните месеци не е имало хаос и паника в болниците, организацията е добра. Това категорично заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Той постави положителна оценка на управлението на кризата на служебния кабинет.

Според него най-голямата му трудност е била напрегната политическа обстановка и предизборните кампании.

„Половината от политическите партии, които и досега са в парламента бяха против ваксинацията, дори организираха протести. Смятам, че те също трябва да споделят отговорността за починалите с коронавирус хора“, каза още той в ефира на БТВ.

Той подчерта, че относно ваксинацията това, което първо е направил е да задължи личните лекари да ваксинират възрастни пациенти от понеделник до четвъртък, което е допринесло за повече ваксинирани.

„Една от основните причини за ниските нива на ваксинация е лошият старт на кампанията за ваксиниране. След въвеждането на зеления сертификат нещата се промениха, сега седмично имаме около 130 000 ваксинирани, а лятото имаше около 30 000. Хората сякаш осъзнават смисъла на ваксинация и на зеления сертификат,  започнаха да се държат като европейци. Ваксинирайте се хора, това спасява живот“, заяви министърът.

Той отговори и на обвиненията на Ангел Кучнчев, че е искал неговото мнение като главен държавен здравен инспектор.

„Той беше болен, нямаше го последните два месеца. Нормално е човек да се доверява на хората с които работи“