От понеделник се разширява обхватът на еднократната помощ за отглеждане на дете, която е в размер на 375 лв. Тя ще може да се ползва вече от родители на деца до 14 години и без изискване те да са изразходили целия си платен отпуск, предава БНТ.

Самотни родители, които са загубили работа си след 13 март, също ще могат да се възползват от тази помощ, обяви министър Сачева. Нова мярка, която социлното министерство ще предложи е още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж.

"Тоест общо 60 дни неплатен отпуск да може да се зачита за такъв стаж . Тази мярка ще бъде записана в закона, който ще замени този за извънредното положение", обясни Сачева.

Кандидатстването по мярката 60/40 ще бъде удължено до 30 юни каза още социалният министър.

По думите й вследствие на тази мярка повече хора ще запазят работата си.

"За един месец има нарастване на безработицата с около 91 хил. души, същевременно по линия на мярката 131 хил. души ще запазят работните си места", допълни министърът на труда и социалната политика.

По отношение на предложението на ВМРО мярката да се промени на 80/20 Сачева допусна, че за определени сектори това е възможно да се наложи. По линия на програма "Човешки ресурси" социалното министерство е организирало 45 млн. за социален патронаж. Към днешна дата 38 000 души ползват тази услуга. Удължена е програмата "Топъл обяд", така че до края на юни социално слаби да получават храна.