Голям градски празник организира Община Пловдив във втория ден на Коледа. На 26-ти декември 2018 г. от 12 часа на площад „Стефан Стамболов“ ще бъде пресъздадена част от традиционната за празника атмосфера. Коледари от училище „Любен Каравелов“ ще изпълнят обредни песни и наричания за здраве и благодат.

Според народните обичаи на втория ден от Коледа празничната атмосфера продължава. Хората се събират, слагат богати трапези с месни ястия, вино и хляб. Именно за това важен акцент в програмата ще са традициите, свързани с трапезата и ястията за празника. Един от най-известните кулинари в страната Ути Бъчваров в демонстративно кулинарно шоу ще приготви за посетителите на площада задължителното за Коледа свинско месо. То ще бъде доставено от фирма „Братя Къртеви“.

Майстор-готвачът Николай Боруков от ресторант „Сол и Пипер“ ще осигури за посетителите гарнитурата фасул по специална рецепта, а фирма „Филикон“ ще достави киселите краставички и лютеницата.

Майстор-пекарят Димитър Йолтов ще се погрижи за хляба на трапезата. Винарска изба „Вила Юстина“ ще осигури червеното вино, а ресторант „Йегерхоф“ – бирата.

В общоградския празник ще се включат още Младежкият център и Националният алианс за работа с доброволци.

В следобедните часове на открита сцена празникът ще продължи с концерт на Певческо дружество “Ангел Букорещлиев“, трио "СИРУН " , танцов спектакъл на Сдружение за култура, изкуство и спорт „Немезида“ и др.

За сигурността на гражданите ще се грижат служителите от „Общинска полиция“.