След сезиране на Върховна административна прокуратура и установени нарушения от Министерството на околната среда и Дирекцията за национален строителен контрол е спряно строителството на хотел над плаж „Бутамята“.

В средата на месец юли 2021г. , във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, касаеща строителство на хотел на първа линия над плаж „Бутамята“ в село Синеморец. В публикацията се споменава, че построеният хотел е незаконен, тъй като на мястото е одобрен строеж на три вили.

Въз основа на тази информация и засягането на обществен интерес, ВАП сезира министъра на околната среда и водите и началника на ДНСК за извършване на проверка за законност на строителството на хотел Блок 1 и Блок 2 в м.“Поляните“, с.Синеморец, община Царево. Тя трябваше да се извърши на място и по документи, предвид компетентността на контролните органи и при съобразяване на техните организационни и ръководни функции по ЗБР, ЗООС, ЗЗТ и ЗУТ.

След извършената проверка и от получената във ВАП информация, се установява, че при издаването на разрешението за строеж липсва изискващият се административен акт по ЗООС и ЗБР за изграждане на хотел в защитена зона от екологичната мрежа Натура 2000 - защитена зона „Странджа“.

Констатирано е, че така изпълнен строежът е в нарушение на разпоредбите на чл.142, ал.5,т.8 от ЗУТ, във връзка с чл.31, ал.5 от ЗБР във връзка § 14 ПР на ЗБР, което го квалифицира като строеж в нарушение по смисъла на чл.224, ал.1т.7 от ЗУТ.

Въз основа на установеното от служители на РДНСК Бургас е съставен констативен акт, на основание чл. 224, ал. 1, т. 7 от ЗУТ, с който е образувано административно производство за спиране на строителството.

Със заповед на РДНСК Бургас са спрени всички видове строително монтажни работи на обекта, наредено е прекъсването на ел. захранване и е забранен достъпа до строежа, считано от днес, 26 август.