С въже спасяват човек край къмпинг „Арапя“, завлечен от силната придошла вода. Къмпингът край Царево е сериозно засегнат от обилните валежи и наводненията.

Залети бунгала, наводнен път и блокирани автомобили – такава е ситуацията на къмпинг „Арапя“, предаде БТВ.

Министерството на туризма и община Царево призовават туристите и туроператорите да не се евакуират сами. Евакуация, ще бъде направена само там, където към момента се налага такава, организирана от кризисния щаб в града, предупреждават от Министерството на туризма.

Междувременно превърнаха общината в Лозенец евакуационен център. В него са настанени гости на хотелите от района, които са докарани с екипи на пожарната.

„Към 11 ч. ни казаха, че хотелът започва да се пълни с вода. Обадиха се на спешния телефон, пожарната дойде и ни извозиха. Имаше организация и се евакуирахме по най-бързия начин”, сподели Валентин пред Нова.

Кметът на Лозенец Женя Гандиева обобщи, че в момента на територията на населеното място няма хора в опасност. „Не е спряло да вали от 24 часа. Държа връзка с почти всички хотелиери. Всеки, който има нужда – винаги сме насреща”, обясни тя.

Заместник-кметът на Царево Марин Киров коментира, че е взето решение да се спре достъпът на автомобили до общината. Забранява се придвижването на коли и в населените места. „Засега щетите са само материални. На този етап няма жертви или бедстващи хора. Положението обаче е бедствено”, подчерта той.

Киров обясни, че до Лозенец има два язовира, за които няма опасност от скъсване на стена. Изпратени са два модула на пожарната, които да източат аварийно водоемите.