Събудиха ни по спешност, дадоха ни по една спасителна жилетка и ни натовариха на лодки. Не знаехме какво се случва, докато не се отдалечихме от ферибота и не видяхме, че той гори“. Това заяви пред TrafficNews Веселин Делибашев -  един от евакуираните пловдивски шофьори при пожара на ферибота „Еврофери Олимпия” в Йонийско море.

Мъжът разказа, че към момента евакуираните пътници са настанени в лагер на Червения кръст в Корфу, където са подсигурени с вода и храна. Работи се по въпроса да се изкарат документи на оцелелите, които са изпепелени при пожара.

Има още живи хора на борда. Те са се обадили, за да дойдат да ги спасят, посочили са къде се намират. Не знаем много по темата, но сред тях може да има и българи. За съжаление, има шофьори, чийто следи се губят“, допълни Делибашев.

По негови думи спасените наши съграждани са в добро състояние. В момента тече спасителна акция на полиция и пожарна.

Припомняме, че един шофьор все още е в неизвестност, а друг е останал заклещен в кораба, заедно с турски водач на камион.  Блокираните засега са добре и собственикът на фирмата ПИМК, за която работи пловдивчанинът, поддържа връзка с него по телефона. Общо 37 български шофьори са били на борда - 35 са спасени.

На борда е имало 288 души, като 237 пътници и 51 души екипаж. Транспортирани са и най-малко 160 камиона на различни фирми-превозвачи, включително български. Пламъците обхващат ферибота малко след отплаване и капитанът му даде заповед за евакуация в 4,30 часа сутринта. Към този час фериботът се намира близо до гръцкия остров Корфу.

Няма връзка с двама пловдивски шофьори от пламналия ферибот в Гърция, един все още е заклещенЩетите са между 5 и 10 милиона лева

33 камиона на пловдивски превозвач са изпепелени във ферибота край КорфуШофьорите са спасени, откарани са на острова