Детската смъртност в България намалява, но тенденцията за застаряване на населението се запазва. Това показва отчетът за изпълнението на Националната демографска стратегия за 2020 година.

През миналата година в България са се родили 59 440 деца, което обаче е с 4 % по-малко от 2019-та. Добрата новина е, че детската смъртност бележи спад спрямо 2019-та -тогава е била 5,6 на хиляда, а за сравнение през 2005-та е 14,4.

Извънбрачните раждания са 60% от всички. Голяма част от тях обаче са деца, отглеждани в семейна среда при двойки без граждански брак.

Сключените бракове през 2020 година са 22 хиляди, което е със 7 на сто по-малко от 2019-та. Спад се забелязва при разводите. За 2020 те са 9 хиляди, с 1900 по-малко от 2019-та. 

Надя и Христо от Монтана са част от онези 22 хиляди души, които през 2020 година, въпреки пандемията, несигурността и ограниченията заради коронавируса, сключват брак.

"Имахме опасения, че може да не е възможно да се състои, спирахме организацията на няколко пъти и в крайна сметка организирахме доста по-набързо спрямо мерките, капацитета в заведенията", споделя Надя Иванова пред Нова тв.

А тази година, в пика на пандемията, семейството им е с един член повече.

"На фона на тази COVID криза и тази черна статистика хубавите моменти ни държат да не рухвам. Специално ние двамата занем, че и това ще мине и това ще преживеем", категоричен е Христо Иванов.

Детето на тези млади хора ще влезе демографските данни за 2021 година. За миналата експертите отчитат по-ниска раждаемост, но не фатална.

"България не е изолиран остров от европейските тенденции за по-ниска раждаемост и висока смъртност. В България раждаемостта е ниска, но тя не е прекалено ниска", казва гл.ас. д-р Александра Равначка - НИГГГ към БАН.

Данните показват, че се очертава тенденция на намаляване на детската смъртност у нас.

"Надяваме се да продължи. Причините са комплексни, повишаване на здравната култура, повишаване на икономическото състояние на населението, вървим към положителна посока", смята д-р Равначка. 

А отглеждането на дете без брак отдавна не е прецедент.

"Разбира се, в България от години е признато съвместното съжителство, голяма част от младите не подписват брак, но живеят съвместно, раждат си и си отглеждат деца, така че това не е нещо, което е голям проблем", добавя ученият.

Най-висока е раждаемостта в София-град и големите областни центрове. Най- ниска е в северозапдна България, където е и най-висок процента на застаряващо население.