След данните за опасно високото ниво на Дунав край Будапеща, очаква се приливната вълна да достигне българския участък най-рано след седмица. От Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав следят ситуацията, критичните участъци са край Лом и Видин.

Прогнозите са в следващите дни водният стоеж край българските брегове да се понижи, така че с идването на приливната вълна няма опасност да се стигне до заливане на брегове. В момента нивото край Русе е малко над пет метра, което е далеч от рекордните девет метра, измерени през 2006 година, съобщава Нова ТВ. 

„Тази вълна ще дойде и при нас , но тя ще бъде с доста по-малки размери, например днес в Русе нивото е 530 см, което е на границата на високите води. Очакваме в рамките на следващите шест до седем дни понижение на нивото с около 40 сантиметра и след това да дойде тази вълна, която няма да повиши с повече от половин метър. Ние следим постоянно потенциалните за заливане участъци. Не очакваме да бъдат обекти, които са от важно стопанско значение”, каза Ивелин Занев, директор на ИАППД.