Затягат мерките за сигурност при упражняване на лекарската професия. Това стана ясно на днешната пресконференция, в която взеха участие Гергана Мутафова районен прокурор на Пловдив и директорът на  УМБАЛ „Св. Георги" проф. д-р Карен Джамбазов.

На медиците ще им бъдат предоставени телефони за постоянна връзка с прокурор и служител на полицията. При регистриран случай на агресия срещу медик се очаква органите на реда да реагират незабавно, а разследването по делата ще бъде приоритетно. От екипите в болниците ще се изисква ускорено осигуряване на документи, явяване на пострадалите, обмен на информация и др.

Това са част от мерките, които ще настояват за по-бърз процес срещу посегателствата над лекари. Беше напомнено, че такъв тип насилие се води престъпление и се разглежда по Наказателния кодекс.

От друга страна, вътрешната сигурност в болниците също ще бъде затегната. Ще има по-стриктен контрол на достъп до болничните заведения. До края на месец септември ще се проведат срещи с лекарите от спешните отделения в района, на които да уточнят механизма за незабавни действия при посегателства.

Всичко това става възможно след споразумението между министъра на здравеопазването и главния прокурор и последяващата заповед от него, с която се настоява за създаване на организация за незабавно оповестяване, бърза координация и ефективен механизъм за взаимодействие между институциите.

Споразумението и заповедта са незабавената реакция на институциите, след като 25-годишен пловдивчанин удари 48-годишна медицинска сестра от Спешно детско отделение на бул. “Васил Априлов” преди 10 дни.

Вижте повече за мерките, които се предвиждат в следващото ВИДЕО