Апелативният специализиран съд решава днес дали да пусне на свобода Ральо Ралев. Магистратите на първа инстанция прецениха, че кметът на пловдивския район "Северен" може да напусне килията си срещу три хиляди лева парична гаранция. Една от основните причини за това решение е, че здравословното му състояние се влошавало от престоя в ареста. 

В момента обаче Ралев още е в ареста, изчаквайки днешното решение на Апелативния спецсъд заради протест на прокуратурата.

Единият от защитниците на Ралев - адвокат Сузана Алепова беше лаконична и каза, че не иска да коментира решението на Специализирания съд. 

Както TrafficNews вече съобщи, ако районният кмет бъде освободен, веднага ще последва иск от страна на спецпрокуратурата за отстраняването му от длъжност. За момента Ралев е в отпуск, който удължи вече няколко пъти. В момента временно изпълняващ длъжността кмет на район „Северен” е Лариса Кътова. До ареста на Ралев тя бе негова дясна ръка и зам.-кмет от квотата на ГЕРБ.

Припомняме, че малко след като беше задържан Ралев твърдеше, че е свалил близо 6 килограма за седмица, защото стресът за него бил много голям.

Ралев бе задържан по обвинение в корупция. Според прокуратурата строителен предприемач в Пловдив бил изнудван за 60 000 лева, за да му бъде издадено строително разрешение от район Северен. Заедно с Ралев бе арестуван и посредникът, който е получил белязаните пари - карловският бизнесмен Иван Делевски. 

Както TrafficNews вече съобщи, терасата от 750 кв.м с джакузита, японски градини и беседки в луксозния апартамент на Ральо Ралев центъра на Пловдив се оказа незаконна. Апартаментът  от 250 кв.м  се води на името на бащата на арестувания районен кмет, а общата му площ, заедно с терасата,  е от близо декар.

Потърсени от медията ни Община Пловдив заявиха, че е назначена проверка, като след нея ще се проведат всички действия, описани в законовите разпоредби.  

Очаква се проверката да установи незаконното строителство на покрива на сградата, която е обща част.  След това действията, описани в закона са ясни -  всички „подобрения” по покрива трябва да бъдат премахнати, или ако има възможност - „да бъдат узаконени”.