Шофьори на тирове и превозвачи ще изпълнят заканата си и излизат на протест в Пловдив в понеделник, 20 юни, научи TrafficNews.bg

Причината за недоволството им е такса, която заплащат всеки път на входа на Митница-Пловдив. За да имат достъп до държавното учреждение, тировете и камионите преминават през частен имот и биват таксувани всеки път с 31 лева. За проблема ви съобщихме първи още преди време.

Сега успяхме да се свържем и със собственика на „Митнически терминал” ЕООД Димитър Георгиев, който обясни, че таксите ще продължат да бъдат събирани, защото това е предмета на дейност на дружеството – събиране на комисионни и тарифи, складови услуги и стоков контрол.

Той каза още, че не е променял размера на таксите от както е собственик на имота и отхвърли идеята да бъде изграден алтернативен вход за Митницата, защото цитираме „решението ще падне в съда”.

Георгиев каза още, че преди Митнически терминал е бил на загуба и е служил за хранилка, като в него са назначавани хора на заплата, без да извършват съществена дейност. Сега фирмата е на печалба. Ще отстъпи ли Димитър Георгиев пред исканията на превозваческите фирми таксите да отпаднат или не – позицията му вижте в следващото ВИДЕО на TrafficNews.bg


Екипът на TrafficNews.bg пусна официално запитване до Агенция "Митници" и техният отговор не закъсня. От институцията отговориха, че на 11 май 2016 година началникът на Митница Пловдив се е срещнал със зам. – кмета на община Пловдив Димитър Кацарски.

 На срещата била постигната договорка за осигуряване на изход от имота към ул. „Кукленско шосе". 

„Агенция „Митници" прие идеята на Съюза на международните превозвачи за вход/изход на имота, предвиждаща да бъде обособен нов „изход", осигуряващ безпроблемно излизане на превозните средства от границите на имота без да се налага преминаване през съседния такъв, като съществуващият „вход-изход" да се използва само за „вход".

На тази база в Агенция „Митници" беше изготвено предложение, което още на 1 юни 2016 г. е изпратено до заместник – кмета на Община Пловдив с молба за одобрение. В очакване на одобрението, в Агенция „Митници" се организират последващите действия за реализиране на необходимите промени и решаване на проблема. След получаване на одобрението от Община Пловдив, Агенция „Митници" има готовност за своевременно стартиране на изпълнението на проекта, за което ще бъдат осигурени необходимите финансови средства.”

И така топката се прехвърля между институциите, а шофьорите продължават да плащат ежедневна такса. Надяваме се само проблемът да се реши в следващите 10 дни, за да не бъде градът ни блокират от недоволството на шофьорите. 

TrafficNews.bg