Внасяме повече, отколкото изнасяме, защото цената на тока извън нашата страна е с по-ниска цена. А внасяме, защото има липсата на газови мощности, но и на конкурентни базови мощности.

Това коментира изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев пред Би Ти Ви. 

Според него при един такъв обрат на пазара е нормално всички търговци да се възползват от това и да предложат на своите клиенти най-ниската цена.  

По негови думи внасяме повече от Румъния и по-малко от Гърция.

"В последните две години, цената на тока се обвърза с цената на природния газ и тя зависи от неговата стойност. През 2022 г. имаше рекорден износ -  13 млн. мегаватчаса са изнесени от нашата страна. Тази енергия е произведена от нашите въглищни централи, защото цената на природния газ беше висока", поясни Цачев.   

По неговите думи газовите мощности, в които държавите са инвестирали, в момента са по-конкуренти  и произвеждат ток на по-конкурентни цени, отколкото въглищните централи. 

Той бе категоричен, че ако искаме да се върнем на енергийната сцена и отново да бъдем лидери, трябва да се изграждат базови конкурентно-способни мощности. 

"Произведеният ток  от ядрените централи е много конкурентен като цена, и не случайно Великобритания, която е първенец в декарбонизацията се обърна към ядрените мощности", обясни председателят на ЕСО.