Семейството на 57-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на мозъчно-съдово заболяване, взе тежко, но благородно решение и дари възможност за нов живот на трима тежко болни българи, съобщиха от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Координаторите по донорство във Варна проф. д-р Вилиян Платиканов, д-р Валентин Маринчев и ръководството на УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна изказват дълбоки съболезнование на близките на пациентката и голяма благодарност за съгласието им за донорската ситуация в този труден за тях момент.

А ден по-рано пет варненски семейства, загубили близките си, получиха почетен знак „Златна звезда“ и благодарствени писма, след като са дали съгласието си да бъдат спасени нуждаещи се от трансплантация пациенти.

 Отличията им бяха връчени от проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение във варненската университетска болница „Света Марина“ и координатор по донорство. Благодарение на тези семейства 15 души живеят днес пълноценен живот, отбелязаха лекарите от екипа по трансплантации в болницата.