САЩ дарява на страната ни средства за закупуването на диагностична техника за коронавирус. Това съобщи американският посланик Херо Мустафа, цитирана от БГНЕС. По нейни думи дарението демонстрира ангажимента на Съединените щати към дългосрочното българо-американско партньорство. Тестването на национално ниво е изключително важно при епидемията от COVID-19. Съединените щати закупуват диагностично оборудване за България, което използва най-прецизна технология за откриване на съществуващите в момента вируси. Оборудването използва ядрена технология за бързото откриване на коронавируса, който причинява COVID-19.

Полмеразната верижна реакция в реално време открива наличието на специфичен генетичен материал от всеки патоген, включително и вирус, който прави възможно идентифицирането на SARS-CoV2 в рамките на часове. RT-PCR е един от най-бързите и надеждни методи на тестване за коронавирус.

В допълнение на RT-PCR оборудването страната ни ще получи и диагностични комплекти и обучение, материали за биологична защита, като лични предпазни средства, праймери, сонди и лабораторни шкафове за безопасно анализиране на събраните проби. По-специално комплектът съдържа: лични предпазни средства за операторите по време на вземането на пробите, обработването и тестването; оборудване за установяване /надграждане на молекулярно диагностициране (термоциклични шкафове, шкафове за биобезопасност и PCR, малко оборудване като центрофуги, вихрови тръби и други); и специфичен диагностичен комплект за откриване на новия коронавирус COVID-19 посредством три техники.

Целият комплект ще включва материали, достатъчни за тестването на 2000 проби. Той може да се използва безсрочно. САЩ осигурява и 6500 теста за COVID-19 на Центъра за инфекциозни и паразитни болести и Военномедицинската академия.