"Това, което видях е боеприпас, изхвърлен на брега. Това означава, че е опасен. Дори не знаем дали е задействан предварително. Гледаме около взривното устройство да не се въртим много хора, да има само един оператор. За пръв път на наша територия попада боеприпас на дрон", това заяви топ сапьорът от „Специални операции и борба с тероризма“ Боян Попов пред Нова телевизия във връзка с доплувалия по море дрон с бомба, открит край Тюленово. Часове след сигнала на място пристигнаха сапьори, които обезвредиха устройството. Работата им обаче стана обект за подигравки в интернет, където хората се смееха на методиката и на екипировката на военните.

"Това е стандартна мина за минохвъргачка - най-общо казано. Нямаше как да гръмне, както стои. Трябва да бъде ударено от нещо. С почукване от човек не може да го възпламени. Нито от цигара", заяви още той.

По думите му екипът му обезврежда най-често задействани гранати. 

"В отдела съм от 2000 година. Най-тежката ситуация - гранатата беше сложена, така че да бъде задействана при тръгване на автомобила, тя беше под гумата. Трябваше да направим ръчно обезвреждане, защото това е деликатно нещо. Имаше много голям риск, но все пак това ни е работата. Когато има трупове е най-тежко, особено на деца. За съжаление ми се е случвало няколко пъти тук в България", обяси още Попов.