Пловдивският окръжен съд остави с постоянна мярка „задържане под стража” всички шест човека, свързани с контрабандния канал, който беше разбит при акция на МВР и ДАНС на граничен пункт „Капитан Андреево”. Това се случи след 7-часово съдебно заседание на връх Велика събота, предаде съдебният репортер на TrafficNews.bg Симона Господинова, която проследи целия процес в съдебната зала.

В ареста остават двама митнически служители, граничен полицай, управител на спедиторска фирма и служител заради контрабандата.

Според прокуратурата, шестимата служители са били в основата на нелегалния канал за цигари, който е ощетил държавния бюджет с 56 милиона лева само за месец. Тировете са излизали от пункта без проверка по време на техните смени, като разследващите разполагат с видеозаписи на това нарушение.

„Няма час, в който е извършена контрабандата. Нови доказателства, във връзка с Красимир Добрев, аз по делото не видях в тези 21 тома, които да дадат основание на прокуратурата да предяви едно ново обвинение.”, заяви пред TrafficNews.bg адвокатът на един от задържаните митничари Красимир Добрев – Светлана Георгиева.

„Съдът смята, че няма как обвиняемите да не са действали умишлено. Те драстично са нарушили правилата на работата си. Има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление”, записаха магистратите в съдебното решение.
Това е причината на тях да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. В заключението съдът посочи, че обвинението е конкретно и опроверга доводите на адвокатите.

Решението може да бъде обжалване в рамките на три дни пред Апелативния съд в Пловдив.

Срещу митническите служители от пункт "Капитан Андреево" Христо Палазов и Юри Гудев, граничният полицай Янчо Георгиев, управителят на спедиторска фирма Динко Щирянов и служителят Николай Перчемлиев са с повдигнати обвинения. Палазов, Георгиев и Щирянов са обвинени за контрабанда на цигари на 29 март на стойност близо 40 милиона лева.

36-годишният Николай Перчемлиев е обвинен за това, че същия ден в съучастие като помагач, заедно с Христо Палазов и с извършителите - турски граждани, умишлено е улеснил чрез съвети и разяснения пренасянето през българо-турската граница на значително количество цигари без бандерол на обща стойност 15 518 100 лв.

53-годишният Юри Гудев е обвинен за същото, но случаят е от 17 март и за цигари за 31 036 200 лева.

Симона Господинова и Ива Модова, TrafficNews.bg