Убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 година продължава да се разплита. Днес съдът ще разпита общо 5 свидетеля по делото.

Първи сред тях беше Ерик Стоянов, който бил задържан в следствения арест преди четири години за притежание и разпространение на наркотици. Той бил в една килия заедно с Калин Евтимов и Радослав, а два месеца след задържането му в същото помещение се появил и Патрик Първев.

Патрик беше задържан през 2015 година, заедно с Александър Донов за жестокия побой над 3-годишния Христо Влински, които доведоха до детето до безпомощно състояние, а лекарите в болницата едва спасиха живота му. До жестокостта се стигнало, след като Александър поел грижите за Христо, докато майка му е в чужбина по работа. Без да уведоми майката на детето Донов поканил при себе си приятеля си Патрик. Двамата се настанили заедно в жилището, като преспивали там всяка вечер.

За времето в рамките на седем до десет дни преди 20.07.2015 г. на детето били причинени множество кръвонасядания по лицето, двете бедра и лявото коляно. Срещу двамата побойници бяха повдигнати обвинения за опит за убийство на 3-годишното дете. На първа инстанция обаче двамата бяха оправдани по тези обвинения и бяха признати за виновни в системно нанасяне на тежки телесни повреди и осъдени всеки на по шест години затвор. През март месец миналата година присъдите им бяха потвърдени.

Връзката между жестокият побой над детето и убийството в Борисовата градина, което все още продължава да се разплита обаче е именно Патрик. След като е задържан по случая с 3-годишния Христо – Първев написа на лист хартия самопризнания за убийството в Борисовата градина, където споделя, че именно той е убил 16-годишния Георги. В „изповедта му” пише още, че не е познавал Георги и го е нападнал на случаен принцип. В края на 2018 година Първев беше разпитан пред съда по делото за убийството в Борисовата градина. Пред магистратите Патрик отрече написаното на листа да е негово производство, но по-късно се доказа, че именно той е сътворил текста. Според съда обаче беше достатъчно ясно, че Първев не е убиецът на Георги и това е и причината за големите разминавания между неговите самопризнания и реалното стечение на обстоятелствата покрай смъртта на 16-годишното момче.

Днес съкилийникът на Патрик разказа пред съда, че всъщност Първев е бил тормозен системно и не просто е бит, а арестантите са го насилвали сексуално. Причината била жестокият побой над 3-годишния Христо и недоволството на задържаните, че Патрик е посмял да се гаври с толкова малко дете.

„Казваше, че е той за убийството в Борисовата, после казваше, че не е. Пишеше на един лист, който му дадохме и съкилийникът ни Калин му го връщаше, защото имал грешки. После не помня кой от нас го даде на охраната това листче”, разказа пред магистратите Ерик.

По думите на Стоянов Патрик говорел много несвързано и бил като облъчен. Преди да напише самопризнанията си на лист Калин го завел за около 15 минути в тоалетната. Ерик не знаел какво си говорили, защото били пуснали водата, за да не се чува.

Стоянов разказа, че Първев е бил тормозен ежедневно – още от ден първи. Не знае дали някой го е накарал да напише самопризнания и не е чувал подобни разговори, но няколко пъти спомена, че според него Патрик е притискан психически с това, което му се е случвало.

Освен това по онова време Първев е бил висок около 180 см, а косата му е била руса, което се различава от момчето на кадрите, които полицията разпространи след убийството на Георги.

Припомняме, че единственият подсъдим по делото за убийството в Борисовата градина е Йоан Матев. До него разследващите стигнаха, след като брат му Марсел им каза къде е скрито оръжието и им сподели, че Йоан е направил самопризнания пред него. Освен това съученичка на двамата братя Матеви се свърза с приятелката на убития Георги – Лора Крашевска. Стефания Коларова разказала какво се говори в училището, както и че голяма част от учещите и преподавателите в частната гимназия „Езиков свят” са разпознали именно Йоан Матев на разпространените кадри от камерите около Борисовата градина. Споделила и че директорката на училището е забранила да се говори по тази тема. Стефания показала навързаните факти и така те били предадени в полицията, където разследващите получили „просветление“.

След започването на делото срещу Йоан – брат му Марсел отказа да свидетелства и така едни от основните показания срещу подсъдимия отпаднаха от процеса. Въпреки това разплитането на истината продължава, а дали Матев ще бъде осъден все още не е ясно.

Ако бъде признат за виновен Йоан може да получи присъда от 5 до 12 години затвор. Причината е, че по време на убийството Матев е бил непълнолетен. Припомняме и че Йоан е зад решетките вече над 2 години, които ще трябва да бъдат приспаднати от наказанието му.