Сагата с освободения предсрочно от затвора убиец Джок Полфрийман продължава да е с неясен край. Днес беше решено кои съдии ще преразгледат случая с неговото освобождаване от Апелативния съд в София. Заседанието по казуса обаче ще бъде след близо месец, на 23 октомври, а избраните на случаен принцип магистрати са Бисер Троянов и Надежда Трифонова.

Преди насроченото заседание при закрити врати съдът трябва да реши дали да спре изпълнението решението на апелативните магистрати, с което австралиецът беше пуснат 8 години преди излежаването на 20-годишната му присъда. За момента обаче не е ясно кога ще се случи това, тъй като магистратите първо трябва да се запознаят с материалите по делото. Ако прецени  да бъде спряно изпълнението на решението на втората инстанция, то Полфрийман ще бъде върнат обратно в ареста.

Големият въпрос е какво ще се случи, ако Полфрийман получи паспорт преди произнасянето на съда?

В момента Джок е настанен в Бусманци, където беше закаран с кола на дирекция „Миграция”, след като напусна Централния софийски затвор. Причината е изтичането на давността на паспорта му и фактът, че той не може да пребивава без документи за самоличност. Полфрийман не е „задържан” в дома за временно настаняване, а просто изчаква да получи паспорта си там.

Именно поради тази причина, ако Джок получи документите си преди да бъде проведено заседанието, в което магистратите от ВКС да преценят дали да отменят решението на Апелативния софийски съд, той ще има законово право да напусне страната ни.

Освен това е възможно съдът да прецени, че отменяне на решението не е нужно, въпреки искането на главния прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че преди седмица Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора. Той бе осъден на общо 20 години затвор, заради извършеното престъпление през 2007 година, когато намушка смъртоносно Андрей Монов, син на бившия червен депутат Христо Монов. Освен това затворникът е осъден и за нападение на Антон Захариев, който е приятел на жертвата. Версията на Полфрийман и до днес е, че той е невинен, извършил е убийство при самозащита, а конфликтът се е зародил, защото опитал да спаси двама роми, които Монов, който бил от футболната агитка на "Левски" , и още 15 негови приятели искали да пребият.

Случката се разиграва на 28 декември 2007 година през нощта. Мястото е в центъра пред площад „Св. Неделя“. Андрей Монов и Антон Захариев били заедно с други свои приятели. Между компанията и Полфрийман възникнал конфликт. Тогава убиецът извадил нож, наръгал смъртоносно 20-годипнишният студент Андрей Монов и ранил връстника му Антон Захариев.