Дали наркобосът Будимир Куйович ще се прости с по-лекия режим в затвора трябва да реши Софийски градски съд днес. Той беше се уредил да бъде настанен в открито общежитие в Казичене, където караше в доста приятни условия 16-годишната си присъда. В края на август обаче черногорецът, сочен за един от приближените на страховития гангстер Сретан Йосич, беше заловен да шофира "Ауди" с фалшива шофьорска книжка от Португалия на магистрала "Тракия" на път за морето. Оказа се, че в този момент Будимир се водел в отпуск.

Заради издънката вече бившият началник на Централния софийски затвор Десислав Трайков иска от съда промяна на режима му от лек в общ. 

Трайков беше освободен от длъжност на 2 септември тази година след като сам подаде заявление за напускане заради обвинения към него от бившия МВР шеф Румен Петков, че е покровителствал Куйович.

„При проверката установих, че Трайков  е спазил закона, не го е нарушил, но не е съобразил момента, в който е дал съгласие да се осъществи законовото право на Куйович да ползва отпуск на база на изработени от него работни дни”, коментира след направена проверка правосъдният министър Данаил Кирилов.

Преди повече от 10 години името на черногореца Куйович доведе до грандиозен скандал в МВР. Имаше съмнения за чадър над неговата наркомрежа, които обаче така и не бяха доказани. Стигна се до оставки на полицейски шефове. Докато течаха делата на Куйович, той успя да обвини тогавашния вътрешен министър Петков, че е вземал пари от него. Петков подаде оставка като член на кабинета на Сергей Станишев. Главният секретар на ведомството Илия Илиев беше освободен, а антимафиот номер едно по това време ген. Валентин Петров подаде оставка, след като тя му поискана от наследника на Петков – Михаил Миков.

Куйович беше задържанн на 31 декември 2007 година като организатор на престъпна група, вкарвала наркотици от Турция през България за Западна Европа. Само ден по-рано на ГКПП-Капитан Андреево бяха задържани 60 кг дрога на стойност 10 млн. лева, превозвана от негов съучастник.

На 1 февруари 2010 г. Върховният касационен съд окончателно призна черногореца за виновен и го прати в затвора, постановявайки и той да плати 220 000 лева глоба. 

Куйович  беше осъден през 2010 г. за наркотрафик и първоначално лежеше в Софийския затвор, преди да бъде преместен в откритото затворническо общежитие в Казичене, в което режимът е по-лек. 

Миналата година той поиска да бъде предсрочно освободен, но съдът отказа. Новото му провинение може да му докара още 8 години зад решетките.