Поетапно разхлабване на мерките обсъжда правителството и Националния оперативен щаб, каза в студиото на Нова ТВ социалният министър Деница Сачева.   Идеята е да се направи т.нар. е стъпково отваряне на нещо ново на всеки две седмици.

 „Тези действия предстои да бъдат изяснени тази седмица. Постоянно получаваме различни предложения за отварянето на обектите.  Едно от тях  е да се започне с обектите в зимните курорти, защото за тях сезонът почти приключва. Може би от средата на месец февруари - за ресторанти и заведения на територията на големите градове. За моловете рестрикциите ще продължат още малко”, допълни Сачева.  

За нея е важно да се внимава и е необходимо да се намери балансът между ниската степен на заболеваемост и това да има повече ваксинирани и оздравели.

„Важно е, когато отворим всичко внезапно, да не се повиши броят на новозаразените и да се наложи отново да затваряме. Трябва да задържим и затвърдим тези резултати”, каза министърът, като поясни, че не се предвижда затварянето да продължи до датата на парламентарния вот.