60 километра велоалеи ще пресичат града, а от Тракия до Гребната база ще можем да стигаме с колелело, без да ни се налага да караме по улицата. Днес кметът Иван Тотев направи първа копка на транспортния проект. Багерите вече са подредени на бул. "Освобождение" и днес започват изкопни работи. Алеята ще минава по бул. „Освобождение“, „Ягодовско шосе“, оттам ще излиза на Цариградско, след което могат да подкарат по „Кн. Мария-Луиза“ към Тунела  или да завият по бул. „Източен“, след което по крайбрежния булевард  „Марица“ да се придвижат до парк „Отдих и култура“ и Гребния канал. 

Това  част от маршрутите, включени в проекта. Велоалеи ще бъдат изградени и в други райони. Пет други булеварда - „Руски“, „Шести септември“, Коматевско шосе, „Васил Априлов“ и новият булевард „Северен“, също ще имат пътеки за велосипедисти. Съществуващите трасета, като например на бул. „България“ и „Източен“, с обща дължина 11 километра, ще се привеждат към стандартите, тъй като не отговарят на европейските норми. Нови ще са 37 километра. По цялата дължина на трасетата - общо 48 километра - са предвидени 600 велопаркинга със стойки за колелета. 

Алеите ще бъдат широки 2,50 метра и ще отнемат част от зелената ивица и част от бетонния тротоар. Част от дърветата край булеварда ще бъдат изсечени, а на тяхно място ще бъдат засадени нови. Алеите ще са оцветнени в червено и по тях няма да могат да се движат пешеходци. 

Проектът е на стойност 14 млн. лева. За откриването пристигна зам.-министърът на МРРБ Деница Николова.  Транспортният проект се финансира именно по тази програма и струва 44 млн. лева, като почти цялата сума, с изключение на 2,5 млн. лева, е безвъзмездна помощ от ЕС. 

Поръчката  е възложена на консорциум „Велоалеи Пловдив“, в който участват „Интегрирани пътни системи“ АД и фирма „Драгиев и ко“. До края на октомври проектът  велоалеите трябва да бъдат готови.

Още по темата вижте ТУК

TrafficNews.bg