Русия е изтеглила корабите си от българската икономическа зона в Черно море. Адм. Ефтим Ефтимов, началник на отбраната, потвърди тази информация. Той посочи, че през юли в нашата зона на Черно море са започнали да навлизат руски военни кораби.

„От месец септември не наблюдаваме кораби на Руската федерация в нашата икономическа зона“, заяви той пред БНТ.

„Потвърждавам, към настоящия момента кораби на Руската федерация в западната част на Черно море няма“, каза още той.

"В нашата икономическа зона и въобще в западната част на Черно море няма военни кораби на Руската федерация“, повтори той.

Той уточни, че корабоплаването в българската икономическа зона е свободно. Няма юридически пречки руски кораби да минават през нашата зона.

Това, което от българска страна се счита за недобра практика, е да се обявява чужда икономическа зона за опасна поради военни учения, посочи той.

Руските сили са се изтеглили след превантивни действия на българския военноморски флот и НАТО.

"Ние засилихме наблюдението в тези морски пространства, след това се предприеха и мерки в колективен формат, т.е. беше повдигнат въпросът на ниво НАТО, за да получим подкрепа на ниво на ситуационната осведоменост. От тогава не сме наблюдавали влизане на руски кораби и наближаване в тази зона. И го потвърждавам към настоящия момент", каза по-рано в Сливен адм. Ефтимов.