ГЕРБ-СДС е амбицирана за битка в София. Кандидатът на ПП-ДБ е неприемлива личност от гледна точка на миналото на неговото семейство, както и от идеята да стане кмет, за да може след време да бъде изстрелян на поста министър-председател. Това коментира лидерът на СДС Румен Христов пред Нова нюз. „Държавна сигурност, която не ни е напускала, се цели в овладяването на цялата държава”, посочи депутатът.

Той уточни, че изборът за това кой ще е кандидат на ГЕРБ-СДС не е направен окончателно. „Има много достойни кандидати, г-н Борисов има абсолютното право като лидер да съобщи името, добави Христов. Той уточни, че София е важен град, а бъдещия кандидат на партията е с десен профил и може да се справи с управлението на столицата.

По отношение на обсъжданите промени в работата на службите за сигурност Христов уточни, че трябва да има промяна в ръководството им. „В навечерието на войната тези служби ни казваха, че война няма да има, че тя ще приключи бързо, но нито едно от това не се случи. Не мога да кажа, че се справят отлично. Не случайно не приехме техните доклади. Смяна на шефове на служби трябва да има. Те са назначени от Радев еднолично”, уточни Христов.

Според него трябва да се изясни докъде могат да бъдат правени промени и да се намери златното сечение.

За Комисията за изборните машини Христов добави, че трябва да се знае цялата истина около казусите с машинното гласуване. Искаме обществото да знае дали е имало ала бала с президента, дали ПП/ДБ са били с подкрепа от 10%, а са получили повече”, каза лидерът на СДС.

Той добави, че е за машинно гласуване и припомни, че при първото въвеждане на машини за гласуване в изборния процес, той е гласувал електронно, докато Христо Иванов е дал своя вот на хартия с обяснението, че не вярва на машините. „В последствие, когато те контролираха този процес, доверието в машините вече беше много голямо”, каза още той. Христов изтъкна, че не трябва да остава съмнение в българския избирател, че вотът се манипулира.

Румен Христов каза още, че след местните избори вероятно няма да има драстични промени, заради големите цели.

„Нямаме коалиция, а правителство на малцинството, с едно изключение – Мария Габриел, която е вицепремиер и министър на външните работи. Нямаме си доверие още, за да говорим за коалиция. Подкрепихме това правителство заради целите Шенген, Еврозона и промяна в Конституцията. Ние сме евроатлантици и не сме отстъпвали от пътя на България в Европа”, подчерта лидерът на СДС.