Прокуратурата готви обвинения срещу брата близнак на задържания след мача срещу Англия на стадион "Васил Левски" Цветан Гечев, научи TrafficNews. 18-годишният ученик беше задържан и изкара в ареста цяла седмица преди да стане ясно, че той изобщо не е бил на трибуните по време на футболната срещу, загубена от националите ни с 0:6 и съпроводена с расистки прояви на наши фенове. 

Оказа се, че на стадиона е бил неговият близнак Димитър, но прокуратурата се убеди в това едва на 24 октомври. Веднага след двубоя бяха задържани около 20 души. Обвинения бяха повдигнати на няколко от тях, но единственият с наложена мярка „задържане под стража” бе именно Цветан Гечев, за когото стана ясно, че има влязла в сила условна присъда от септември тази година. 

Тийнейджърът беше обвинен в хулиганство, защото "показвал среден пръст, показвал нацистки поздрав с изпъната нагоре дясна ръка, обърнал се с гръб към игрището, свалил си сивото долнище (анцуг) и на два пъти си показал задните части".

Още на първото заседание в Софийски районен съд обаче стана ясно, че близнакът на Цветан – Димитър Гечев е направил пълни самопризнания, че на стадиона е бил именно той и че неговият брат не е присъствал на мача. 

Полицаите обаче го задържали около час в една стая и му казали да си ходи без да вземат предвид казаното от него. Димитър дори описал какви са разликите с неговия близнак и и как би могло да се разбере, че той е бил на стадиона. Разказал с кого е бил, как е бил облечен, кои хора са били покрай него и какво точно се е случило.

Освен това стана ясно, че бащата на приятелката на Цветан, който е заявил, че момчето е било цяла вечер в дома му, не е бил разпитан преди заседанието. Това се случи непосредствено преди втората инстанция да реши дали да пусне на свобода Цветан.

Така на втора инстанция пред Софийски градски съд прокуратурата призна, че наистина е станала грешка и всъщност е задържан грешният близнак. Припомняме и че единствените доказателства, които държавното обвинение имаше срещу Цветан бяха трима човека, които казали, че на камерите се вижда именно той. Не бе направена дори експертиза дали реално не е неговият брат.

Майката на Цветан и Димитър заяви пред TrafficNews, че в момента нито един от синовете й няма повдигнати обвинения.

След запитване от страна на медията ни до Софийска районна прокуратура обаче стана ясно, че въпреки допуснатата грешка на държавното обвинение – като виновен за случилото се все още е сочен Цветан. А към Димитър не са повдигнати никакви обвинения.

„Вероятно падането на едните обвинения и повдигането на други ще се случи едновременно. В момента досъдебното производство продължава, така че не е ясно кога точно ще е този момент”, обясни говорителката на Софийска районна прокуратура пред TrafficNews.