С уникални находки само девет дни след старта на археологическите проучвания на средновековната крепост Калето в Свищов се похвали професор Николай Овчаров, известен и с прозвището "българския Индиана Джоунс".

Уникалните артефакти свидетелстват за обсадата на Граф Дракула през 1461 година и доказват неговото пребиваване в крепостта, твърди Овчаров пред "Труд". Превърналият се в легенда владетел на Влашко Влад III освен като Дракула е известен и с прякора Цепеш ("кол" на румънски) заради навика да набива на кол враговете си. Веднъж набучил 20 000 пленени турци, а друг път заковал с гвоздеи за главите чалмите на пратеници на султана.

В началото на 1461 г. той минава Дунав и започва кампания срещу османците, при което опустошява цяла Мизия (от Видин до Черноморието), избивайки над 23 884 турци и българи.

Овчаров се похвали също и с открит частичен надпис на I Италийски легион. Потомственият археолог, който разкри скалния град Перперикон, обеща утре да разкрие подробности за находките си на мястото на разкопките в Свищов. 

Снимка:Труд