"Италия е демокрация с мафия вътре. България е мафия с демокрация вътре. Калабрийците се снабдяват с кокаин по собствени канали – със стока от българите. Защото българската мафия бе закупила такова количество кокаин, че бе в състояние да го продава по-евтино от самите колумбийци. Това заяви днес  пред Нова телевизия италианскията журналист Роберто Савиано. Той е осъден на смърт от италианската мафия заради романа си „Гомор“."Брендо е единственият, който знае как се осъществява трафикът на българската мафия в Италия. Първите наркотрафиканти се раждат в социалистическа България, която продава кокаин като стратегия за отравяне на Запада", заяви журналистът.Той обясни, че го е впечатлило разследването срещу Станимир Флоров, защото това било типично за страните, където демокрацията не е напълно установена. "Неговото разследване за контакти с мафиотския свят показва, че има една част от България, която се противопоставя – в противен случай тези истории не биха излезли наяве“, допълни Савиано.„Иска ми се да кажа на българските журналисти – да казват истината, но да не го правят сами. България може да стане част от Европа“, заяви още той. Пред Даниела Тренчева Савиано говори за пътя на кокаина и за българската мафия и нейните дългогодишни връзки с Италия. Целият разговор е абсолютно достоверен, независимо от рисковете, които поеха и двете страни, за да бъде осъществен и излъчен.

"България има невероятна криминална история, която светът подценява. Често българските институции искат да бъде подценявана", заяви Савиано. Интервюто със Савиано, който живее в нелегалност и с непрекъсната охрана, е направено през лятото в Рим, след като водещата Даниела Тренчева от години се опитва да се срещне с италианеца за разговор. В интервюто Савиано говори и за българската мафия и нейните дългогодишни връзки с Италия. Той разказва, че се впечатлил от влиянието й покрай разследването на местните власти "Магна карта". От него ставало ясно, че "калабрийската Ндрангета се снабдява от българите с кокаин, а такова нещо никога не се е случвало. Калабрийците се снабдяват по собствени канали, и да се снабдяват със стока от българите... Защото българската мафия беше закупила такова количество кокаин, че беше в състояние да го продава на по-добри цени от самите южноамериканци", разказва Савиано.

Писателят дава и своята версия, че отвличането на дъщерята на Брендо е било "за да го принудят да мълчи за Италия".Савиано припомня за България определението на Миша Глени, че "Италия е демокрация с мафия вътре. България е мафия с демокрация вътре"... Например Румъния, Унгария, дори Сърбия имат среди, които не са корумпирани. България не е за вярване, не е за вярване... Аз нямам много покани от България, защото италианските институции в България ми казват: "Не, не..." Според Савиано "българският проблем е подценяван".Той казва, че "институциите и медиите са толкова уплашени, че чувам да се казва, че България е излязла от ужасния съветски тоталитаризъм, за да влезе в друг - мафиотския тоталитаризъм. Не е лесно да се разказват тези истини". Според писателя "България може да се промени само ако голяма част от Европа влезе в България и вашата работа стане международна".

Под прицел

Вече десет години Роберто Савиано е пазен строго от карабинери 24 часа в денонощието – те буквално живеят заедно, а той ги нарича приятели. Агентите пазят в абсолютна тайна къде живее в момента. Савиано пътува постоянно, приютяван и пазен от различни държави за различен период от време. Лично президентът Джорджо Наполитано назначава на младия писател полицейски ескорт и защита – нещо нечувано в историята на Италия и от десет години той живее под прикритие, с 24-часова полицейска охрана по целия свят. Търсят го милиони – журналисти, издатели, политици, а за да го убият – и мафиоти. Това води след себе си почти нечуваната възможност да бъде открит.

TrafficNews.bg