Стотици рибари и жители на Перник и околните селища се вдигат на протест утре заради тоновете измряла риба в язовир "Пчелина",

Недоволните от липсата на мерки и продължаващата екокатастрофа се събират пред  РИОСВ-Перник от 9.30 до 10.30 ч. 

Организитор на събитието е Централната рибно-опазваща организация (ЦРОО), която първи сигнализира за проблем с язовира. Според нейните членове, които на доброволен принцип се грижат за почистването и зарибяването на водоема, водата е отровена от фирми, които си изхвърлят отпаднате води в река Струма. Институциите си затваряли очите и безобразието продължавало. Затова протестите няма да спрат, докато екоинспекцията не вземе мерки.

“Река Струма стана отпаден канал на промишлени замърсени води, а язовир "Пчелина" (Лобош) бе отровен. Пряко отговорни за това са РИОСВ, които и до днес не са взели никакви мерки”, обясняват от неправителствената организация на рибарите. 

Те ще изнесат утре плакати и трансперанти, на които ще бъдат изписани и исканията им.

Припомняме, че тонове измряла риба в язовира беше намерена още през септември. Според жители на Перник и близките села цистерни са забелязани периодично да изхвърлят отровни течности във водоема вечер. Камионите идвали от предприятия, разположени около река Струма.

От РИОСВ-Перник обясниха, че действително има глобени фирми за надвишаване на вредните отпадъци, които са изхвърлили в язовира. По думите им обаче водата не е била отровена и причината за измрялата са “естествени природни процеси” и високата температура на водата.