Собственици на заведения за хранене, барове и дискотеки скочиха в защита на протестите, които бранша организира в несъгласие със строгите мерки срещу COVID. От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на българските заведения направиха изявление, с което припомниха, че гражданското неподчинение е тяхно изконно демократично право , а съпротивата им е форма на политическа борба. 

Ето цялото им съобщение:

Гражданското неподчинение оправдава неподчинението на нормите, като се позовава на морал и ценности, по-висши от закон или заповед, постановени от някое конкретно управление, и на необходимостта от защита на човешките права, когато те са явно нарушени.

Гражданското неподчинение е форма на почтително несъгласие. Нелегитимното управление винаги е достатъчно основание за съпротива. Правото на съпротива произтича непосредствено от нелегитимните действия на управлението. Съпротивата е форма на осъществяване на политическата свобода. То е своеобразен вот на недоверие. Правото на съпротива е основно социално-политическо право.

Гражданското неподчинение е специфична форма на проявление на правото на съпротива. То е границата между признатата и непозволената съпротива. То има за цел да блокира реда на управление на държавата и в последна сметка да наложи смяната на политическия субект на управление.

 В случая гражданското неподчинение е легитимен отговор на нарушенията на конституцията от страна на министъра на здравеопазването.