Ангел и Ваня, които живеят от дълги години в Италия, смятат, че двегодишният им син Диего Георгиев е можел да бъде спасен. Според родителите, ако детето било преместено часове по-рано в болницата на Болоня, където трябвало да бъде оперирано, можело и да оживее, пише 24 часа

Диего, който на 24 юли щеше да навърши две години, почина на 18 юни след светкавично бързо развитие на заболяване, чийто характер все още трябва да се установи. Това ще стане след аутопсия на 25 юни. Двамата българи, жители на Гамбетола, провинция Форли-Чезена, са направили официално оплакване пред карабинерите на град Чезена, вследствие на което Прокуратурата на Болоня е открила дело за смъртта на детето. Разследване трябва да установи дали има закъснение и лекарска вина за фаталния край. Делото е за непредумишлено убийство срещу неизвестни извършители. Сега трябва да бъде направена нова, независима аутопсия, която да хвърли яснота за причините за смъртта на детето.

Хипотезите на лекарите са много, но никоя досега все още не е окончателна – че става въпрос за рядък вид менингит, за миокардит, за COVID.

Родителите все още не могат да се опомнят от случилото се в рамките на дни, което доведе до тежкото състояние, а после и до неочакваната смърт на Диего. Според италианските медии Диего е първородно дете на 35-годишния Ангел и на 31-годишната Ваня, които са италиански граждани. Детето било родено в град Чезена, област Емилия-Романя. Никога досега момченцето не е страдало от някаква патология. На 14 юни детето имало повишена температура, но изглеждало като нещо временно, което ще мине лесно.

 Майката дала на детето си парацетамол за сваляне на температурата. Тя спаднала и на другия ден всичко изглеждало нормално. На 16 юни обаче температурата пак започнала да се вдига и Диего започнал да трепери. Родителите му го завели при детската лекарка, която регистрирала наличието на плаки в гърлото му, и му предписала противовъзпалително лекарство. Следобяд обаче температурата започнала да надвишава 38 градуса, Диего започнал и да повръща. Родителите му го отвели в „Бърза помощ” на болницата „Буфалини” в Чезена.

 Въпреки че му били дадени нови лекарства, повръщането не секнало, поради което се наложило да му бъде включена система. На следващия ден ситуацията изглеждала леко подобрена, детето започнало и да яде по малко. Следобед обаче положението станало отново критично, защото температурата надхвърлиал 39 градуса, и лекарствата не успявали да я свалят по никакъв начин. Детето се потяло и не отговаряло на никакви стимули. Вечерта дежурната педиатърка вдигнала тревога сред колегите си и от другите отделения, особено в „Кардиология”.

Изглеждало, че проблемите на Диего са сърдечни, защото сърцето му не успявало да помпи, лекарите се опасявали , че това може да доведе и до мозъчни проблеми. Главният лекар на детското отделение прегледал момченцето, след което се решило да бъде преместено в интензивното отделение. В 2 часа през нощта шефът на „Педиатрия” информирал родителите, че ситуацията е много сериозна и че в 7 часа сутринта на 18 юни Диего ще бъде транспортиран в болницата „Сант Орсола” в Болоня. В 11 часа обаче детето все още не било прехвърлено. Едва в 11, 30 линейка с малкия пациент потеглила за „Сант Орсола”.

Там то било буквално хванато за косите от лекарите, които го чакали отдавна. Те обяснили на родителите, че ситуацията е много тежка и че съществува риск за живота на детето. Лекарите решили да го подложат на операция на сърцето още същата вечер. Диего обаче не стигнал до нея, защото починал в 19,30 на 18 юни. Ангел и Ваня рухнали при новината за смъртта на сина им. Те все още се питат дали ако не беше закъснението с прехвърлянето на детето им от болницата на Чезена в тази на Болоня, то можеше да оживее. Затова се обърнали към адвокати, които да защитят интересите им и да поискат отговори за съмненията.

 „В Болоня ни казаха, че ако Диего беше пристигнал по-скоро, че ако те разполагаха с повече време, е можело да го спасят. Искаме да разберем от какво умря синът ни. В болница на Чезена лекарите се лутаха, а освен това, защо не го отведоха веднага в болницата на Болоня? За немарливост ли става дума? Ако не се беше развило всичко по този начин, Диего можеше ли още да е жив?”, пита майката Ваня.

Прокурорът по делото е Марко Форте. По искане на родителите е разпоредена нова, независима аутопсия. От изнесените факти е ясно, че трябва да се задълбочи изследването им, за да се разберат причините, довели до смъртта на детето и евентуалната наказателна отговорност, ако има такава, се казва в документа на магистрата. Новата аутопсия ще бъде направена в Института по съдебна медицина в Болоня и на нея ще присъства освен натоварения със задачата съдебен лекар, и още един лекар от страна на родителите. Иззети за нуждите на разследването са и всички медицински документи от престоя на детето в болниците в Чезена и Болоня.

Прокуратурата разполага с 60 дни, за да депозира заключенията си за смъртта на Диего. След аутопсията тялото на Диего ще се върне в 11-хилядното градче Гамбетола, където живеят и работят Ангел и Ваня. Въпреки че са православни, те са изразили желание да направят служба за сина си в католическата църква на общината. Цялата общност на Гамбетола засвидетелства близостта си до семейството на Диего, когото всички помнят с лъчезарната му усмивка.