Има дълбоко непознаване за работата на ДАНС. Когато някой се разбере, че е агент, не означава, че моментално трябва да бъде изгонен от страната. Напротив, тогава започва същинската оперативна работа. Да се установи кои са обектите на неговото въздействие в България. Кои хора е вербувал, ако го е направил. На кои хора въздейства и от кого получава информация. Когато се експулсира, всички усилия за разкриване на истинската, ако има такава, агентурна мрежа и дейност, пропадат. С тези действия България се лишава от една такава възможност. Това коментира президентът Румен Радев.

„По отношение на службите – липсата на адекватна обществена реакция за признатите закононарушения и користни кроежи на политически лидери от злополучния запис за отдаване на нашата национална сигурност и суверенитет под концесия, за опорочаване на изборите, за приватизиране на държавността, ги окуражават тези политически лидери днес да атакуват безогледно ключови институции, да раздават оценка за службите от нивото на тяхната въпиеща некомпетентност и невежество, да настояват за тяхната подмяна. Единствената цел на така наречената реформа на службите – това е тяхното подчиняване, за да не може никой да научава за безчинствата на управляващите и да не може никой ефективно да противоустои”, допълни държавният глава, предаде Нова.

„Шизофренно и политическо нелепо е всеки ден да плачеш за Шенген и еврозоната и в същото време да тръбиш навсякъде, че службите са пробити и навсякъде има шпиони. И другите държави си имат проблеми. Но аз не съм чул някой лидер да спомене и дума за своите служби. ДАНС е важен елемент от националната сигурност. ДАНС не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи и с болни амбиции политици. Когато те атакуват по най-безогледен, безобразен и невеж начин ДАНС, Агенцията е длъжна да се защити”, е мнението на Радев.