Протестите срещу предсрочното освобождаване  на Джок Полфрийман ще продължат всеки ден, докато тричленният състав на Върховния касационен съд не се произнесе дали да пусне окончателно австралиеца на свобода.

Това предвиждат от ВМРО след като днес организираха митинг пред Съдебната палата точно преди първото заседание на ВКС, което даде ход на делото. Заседанието продължи по-малко от часа, а на него присъства посланикът на Австралия в Гърция, както и представители на много чужди медии.

За касационното дело ВКС беше сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров, след като състав на Софийския апелативен съд, в състав Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, постанови предсрочното освобождаване на австралиеца, който от 2007 г. е в затвора с 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов, син на бившия червен депутат Христо Монов. 

Според искането на главния прокурор делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман трябва да се възобнови, защото съдебният състав се е произнесъл с определение вместо с решение.

Вторият мотив за възобновяване на делото е, че мнозинството от съдебния състав - председателят му Калин Калпакчиев и докладчикът по делото Весислава Иванова са имали отношение с Българския хелзинкски комитет (БКХ), който е бил основен застъпник и е дал положителна характеристика на Джок Полфрийман.

В искането си Цацаров посочва и че Калпакчиев и Иванова е трябвало да си направят отвод заради връзки с БХК. Двамата са носители на награди, раздавани от комитета.

 Аргументите на прокуратурата бяха огласени и на днешното заседание.  Максималният срок, в който тримата върховни съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова трябва да се произнесат по казуса е два месеца.

Адвокатът на Полфрийман-Калин Ангелов, обаче изрази надежда това да стане още до месец.  

Според него от юридическа гледна точка решението на ВКС е лесно и ясно и тричленният състав следва да отхвърли искането на главния прокурор като незаконосъобразно.

 Решението обаче е много тежко заради огромния политически и медиен натиск, добави адвокат Ангелов.

„Ако сега върнете делото на втора инстанция и назначите нов състав ще може ли да бъде обективен той? Ами те ще го изядат!  Всеки съдебен състав ще запомни, че Полфрийман не трябва да бъде пускан предсрочно", заяви още адвокат Ангелов. След заседанието той пак беше категоричен, че задържането на Джок е незаконно и той следва да може да напусне България незабавно.

 “Няма издавана нова заповед Джок Полфрийман да не напуска страната. Ако имаше такава, ние трябваше да бъдем уведомени, а това не се е случвало. Той има документи и по закон сега може да си отиде в Австралия или където иска, а когато излезе решението на съда е съвсем друг въпрос. Той в момента е свободен гражданин и всичко, което се случва е нарушаване на всички закони, това е пълен абсурд”, заяви адвокат Ангелов пред TrafficNews.

Според запознати най-вероятно ВКС ще се произнесе след местните избори на 27 октомври, когато политическото напрежение няма да е толкова голямо. 

 Междувременно в София се появиха плакати в защита на Полфрийман, който изчаква развръзката в общежитието за бежанци в Бусманци.

А ето как изглеждаше Съдебната палата днес отвън, където вървеше протеста, и вътре, където беше заседанието на ВКС.