Близо стотина човека от Црънча и околността се събраха за мълчаливо бдение и обща молитва за опазването на гората над селото, пусната за продажба. 

Това се случи в местността"Стърбоджи поляни", малко след края на демонстрациите на Специализирания учебен център „Црънча", послучай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Навръх Гергьовден, в селото не се състоя традиционният събор, а протестиращи изразиха своето недоволството и разочарованието си от решението парче от Родопа планина да бъде продадено. Според тях, това е битка не само на црънчани, а на всички родолюбиви българи.

На мирния протест присъстваха кметът на селото Ангел Руков и бившият обласен управител на Пазарджик Трендафил Величков. 

"Благодаря на всички, които са тук, за да подкрепят нашата позиция, която е известна от вече близо 3 години. Ние водим битка за нашата гора, която според Върховния административен съд и административния съд в Пазарджик не е гора! Аз лично, гледайки тази красота около мен си мисля, че по-хубава гора от тази няма. Така че, всеки, който е взел решение, че гората в Црънча не е гора го каня и от мое и надявам от ваше име, да дойде да я види. Ние днес сме тук, като продължение на всички неща, които правим през годините. Тук сме, за да може да ни чуят! Обикновено на тези поляни, поне откакто аз помня, винаги е имало хора, песни и танци, но днес за съжаление Црънча е тъжна и гневна, защото група родоотстъпници решиха да продадат 400 декара гора на цена, около 2 лева на квадратен метър. Печално известно е, че 4 лева струва квадратният метър на балатума, а те продават тази гора за 2 лева! Продавайки гората, те лишават от бъдеще всички нас! Лишават от бъдеще не само црънчани, а и всички деца на България. Тази битка не е само на Црънча, а на всеки родолюбив българин, който иска гората в България да не се продава, който иска България да не се продава. Вярвам, че ще успеем! Обещавам да изпратя на Бойко Борисов дъбова клонка, откъсната от тук. Това е традиция на селото, всеки си я закичва пред вратата, за да носи здраве и благоденствие." - каза Трендафил Величков. 

"Искам да благодаря на всички вас, за това, че подкрепяте тази кауза за спасението на гората. Тя е за всички нас и не бива да се продава. Црънчани продължават да отстояват справедливите си искания и са тук, за да докажат, че не им трябват пари, а им трябва гората" - каза по време на протеста кмета на Црънча Ангел Руков. 

Нарушители влязоха до полигона в Црънча! Кметът: Не са от протестиращитеНямаме никаква представа как тези хора са влезли и защо са били там, категоричен е Ангел Руков

Трендафил Величков подчерта, че това е единственият кмет, който е имал смелостта да застане на сесия на Общински съвет и да каже на кмета на Пазарджик и съветниците "Црънча не се продава за пари".

" Определяме взетото решение за неморално, прибързано и прието в условия на извънредно положение, при ограничени праза за протест и защита. Настояваме пред компетентните органи взетото решение да бъде върнато за преразглеждане. Да спрем заговора срещу бъдещето на хората в Црънча" - каза д-р Маджарова от обществения съвет за развитие на Црънча.

Всички протестиращи държаха в ръцете си листове с надписи "Не харизвайте гората ни на цената на полски път", "Земята на Спартак не даваме в частни ръце", "Не късайте от снагата на Родопа планина", "Гората е на црънчани по родово право" и други. 

"Искаме си гората, това е! Надяваме се протестът ни да бъде чут." - казват црънчани. 

Продължава и събирането на нова подписка срещу решението. За финал, всички присъстващи запяха в един глас песента "Хубава си, моя горо" и се помолиха да бъдат чути.