Всяка вечер през последната седмица центъра на Пловдив се оглася от викове "Оставка" и "Мутри вън!". Протестите започнаха със стотина - двеста ентусиасти, за да стигнем до снощното шествие, в което се включиха /по данни на полицията/ около 7 000 души. Хилядни протести има в столицата и почти всички големи градове в страната. 

Демонстрантите са от най- различни възрастови, социални и професионални групи. Преобладават младите хора, но сред тях могат да бъдат забелязани и доста от участниците в протестите назад във времето. Палитрата на участниците минава от изявени русофили и комунисти до крайно десни. В Пловдив активни са няколко граждански сдружения, чиито членове  не крият амбициите си да влязат в политиката.  Така снощи под тепетата се стигна до два протеста - единият в обичайния вече час - 18.30 пред общината и друг - на площад "Съеднинение".  Вторият -  в пъти по-мащабен от първия. Хилядното шествие премина през Главната, а след това протестиращите пяха химна в Тунела. За щастие на митинга нямаше провокатори, а участниците бяха не само толерантни към полицаите, които охраняваха събитието, но и дори  им ръкопласкаха. 

Всъщност наред с политическите искания за оставка на правителството и главния прокурор, основните претенции на хората, които са на площада, са по-скоро социални. 

На дневен ред са презастрояването, чистотата на въздуха и действията на местната власт по тези проблеми. Хората казват Не на строителството на огромни гета и искат промени в Закона за устройство на териториите и засилен контрол. "Крайно е време е да видим осъден главен архитект, защото това не може да продължава по този начин" се чу от трибуната на протеста. 

Всъщност безразборното строителство в зелени площи и защитени територии е една от основните причини, които извадиха хората на улиците. 

Замърсяването на въздуха и последиците за здравето на деца и възрастни е другата тема, предизвикваща масово недоволство. 

Промени в конституцията, машинно гласуване, електронно гласуване и граждански контрол върху дейността на парламента са другите искания на протестиращите. 

Наред с цинизмите и политическата пропаганда, която в отделни случаи се леят от трибуната, се чуват и много смислени гласове като този на диджей Скил, който припомни, че оставката сама по себе си не е решение, а обществото има нужда от радикална промяна. "Трябват ни решения как да живеем достойно. Всеки трябва да помисли за хората, които са около него и да работи за тази промяна. Не можем да чакаме тя да се случи отвън. Силата е в словото. Нека хората не скандират цинизми, а да говорят честно и от сърце" казва музикантът.   

"Причината да се стигне до тук е пасивността. Заради нея във властта влизат амбициозни, но некомпетентни хора. Те вземат решения, които са в полза на определени кръгове, но не и на обществото. Истината е, че трябва да правим нещата, които трябва и да осъществяваме контрол като граждани" казва 31 - годишният Тихомир Атанасов. 

Духът на протеста на пловдивчани, уловен от обектива на фотографа Стоян Стоянов: