Районна прокуратура-Пазарджик наблюдава две досъдебни производства, по които се извършва разследване във връзка с постъпили сигнали за незаконно придобиване на земеделски земи в землищата на Сбор и Априлци, Пазарджишко. Делата са образувани през месец януари 2024 г., като преди това е била извършена предварителна проверка по подадените сигнали.

В хода на разследването ще се уточнява по какъв начин и кога земите са били придобити от определено търговско дружество.  Разследването ще приключи в законоустановения срок.  

Припомняме, че собственици на стотици декари земеделска земя в района сезираха полицията и прокуратурата, че имотите им са откраднати. Те установяват, че вече не разполагат със земите си, когато се опитали да ги продадат.

Налице като доказателства са нотариални актове, с които част от тези имоти са придобити от дружество, което строи фотоволтаичен парк. От фирмата заявиха, че винаги са спазвали закона. 

Разкрита е схема за търговия с имоти в ПазарджишкоИмоти на един собственик се оказват на съвсем друг - в случая на "Риал Стейтс"