Министерствата на образованието, на здравеопазването и на отбраната организират днес прибирането на шестима ученици и двама учители от Испания  в България. Всички те са дали положителни резултати за Covid-19 преди полета им от Малага през Мюнхен за София. 

Учениците и учителите са на посещение в Севиля, Кралство Испания, по програма „Еразъм“. В събота, 13 ноември, 6 от общо 31 ученици от Професионална гимназия по техника и технологии „Атанас Димитров“ в Нова Загора са показали положителни резултати за Covid с антигенни тестове, точно преди полета на групата от Малага през Мюнхен за София.

Направените в последствие PCR тестове също са били позитивни.

Учениците и придружаващите ги учители не са ваксинирани, посочват от МОН.

Изпълняващият длъжността "директор" на РЗИ - Сливен д-р Николина Иванова заяви, че първата група деца, които са дали отрицателни тестове, и двама ръководители завчера са се  прибрали в Нова Загора: 

"Чакаме да се върнат всички деца и тогава цялата група ще бъде изследвана, защото де факто ние нямаме никаква документация от Испания. Ще видим какво ще ни предоставят от там, ако изобщо има документация, и цялата група ще бъде изследвана".  

На завърналите са дадени указания да са под карантина:  

"Издадени са указания да са под карантина, но просто няма как да им се издаде предписание, защото всъщност не са се върнали положителните, на които те са били контактни".  

Гимназистите, заразени с Covid-19, и другите двама учители са карантинирани в хостел в Севиля. Учениците нямат симптоми и се чувстват добре.

В сряда заразените ученици и учители пристигат на летище София със самолет „Спартан“ на ВВС. Предвиден е и транспорт, който след това ще ги отведе по домовете им.