Интерконекторът между България и Гърция ще изпълнява много важна роля в осигуряването на енергийна сигурност и диверсификация на доставките за Европа. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев на церемонията по откриването на газовата връзка.

През юли Азербайджан подписа меморандум за сътрудничество с Европейската комисия и до 2027 г. на базата на този документ смята да удвои доставките на природен газ за Европа, каза още Алиев.

"От години азерският газ е на пазара в Европа, а южният газов коридор е един от най-големите инфраструктурни проекти в региона. Азербайджан е горд, че инициира този коридор и пренася газ до потребителите по нов път и от нов източник. Досега единственият източник е от Каспийско море, но има няколко други газови полета в Азербайджан, които скоро ще започнат да произвеждат и ще допринесат за увеличаването на количествата", каза Илхам Алиев.

На базата на меморандума за сътрудичество с ЕК, Азербайджан скоро ще доставя и електричество от възобновяеми източници за Европа, обяви президентът.