Оправдаха мъжа, който бе наказан с 2 бона глоба и 2 години без книжка, за това че бе спипан на шофьорската седалка на колата си, докато е спряна, но пил и шофирал минути преди това според свидетелски показания.  

За прецедентния казус TrafficNews.bg писа в края на 2018 година, когато мъжът се опита да оспори през Районния съд в Пловдив наказанието. Магистратите решиха обаче, че щом свидетел казва, че мъжът е пристигнал с колата си, бил е неадекватен, миришел е на алкохол, а след това се е качил обратно в автомобила с намерения да кара и при полицейска проверка на паркинга е отказал да даде проба за алкохол и наркотици... то всичко това доказва нарушение, което съответно се наказва според закона.

Решението за виновност обаче е обжалвано пред Административния съд и магистратите там са на коренно различно мнение. Според тях не може да се възприеме за водач човек, който е седнал на шофьорското място, държи ключове за кола, но не е запалил двигателя. 

Само по свидетелски показания: Глобиха 2 бона мъж за алкохол в спряла колаКакво ли не предизвиква дългът към гражданското обществото?

Припомняме, че мъжът е спипан на авиобаза "Крумово", когато полицаи пристигнали по друг сигнал били спрени от жена, която предупредила, че преди малко спряла кола, а от нея излязъл пиян мъж, който се насочил към банкомата залитайки. След това същия се канил да потегли. Полицаите отишли до колата му и го заварили седящ вътре на шофьорското място. Почукали на стъклото, установили, че мирише на алкохол, взели ключовете от колата и викнали КАТ за проба с дрегер, каквато мъжът категорично отказал, както и всякакви други видове тестове.

Единственото доказателство за това, че вероятно жалбоподателят е управлявал автомобила, обаче са показанията на свидетелката. Оттам в решението се извеждат няколко интересни изводи:

"Това, че някой държи ключовете на МПС не го прави водач. Физическото стоене в МПС, включително и на шофьорското място, също не превръща лицето във водач. Автомобилът нито е бил с работещ двигател, като в случая, нито свидетелите на извършване на нарушението, нито актосъставителя непосредствено са възприели такива факти и обстоятелства, които да представляват „управление” на автомобил", пише в документа от съда.

Обратното би означавало, че всеки който е собственик на автомобил, държи ключовете му и е паркирал автомобилът си, подлежи на наказание за това,че отказва да се тества с техническо средство или е употребил алкохол, независимо,че няма данни непосредствено да управлява автомобилът или да има намерение за това. Така се обосновават магистратите, а решението им не подлежи на обжалване. 

Припомняме, че съгласно Закона за движение по пътищата, водач на МПС, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години и глоба 2000 лв. 

Вероятно това е първото решение на съд по подобен случай, на което ще стъпват редица адвокати оттук насетне.