Премиерът Бойко Борисов е дал разрешението за прелитане на руски самолет над територията на България. Случката се е разиграла ден, преди страната ни да откаже на Москва въздушен коридор за Сирия. Това призна самият Борисов пред препълнената зала „Арена Армеец”, където на партиен форум ГЕРБ представи кандидатите си за кметове.

Борисов допълни още, че има дипломатически канали, по които може да мине всеки хуманитарен транспорт.

В изказването си Борисов посочи, че преди няколко дни е имал едно действително върховно изпитание - една нощ министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб на Българската армия са му предали, че има план за полети на руски военни самолети през нашата страна. 

„Много е ясна военната ни доктрина, много е ясна нашата задача да охраняваме южния фланг на НАТО, много ясно е разписано какво трябва да направят нашите пилоти”, посочи той. „Трябваше да се вземе решение как да постъпим в този момент. Дилемата е дали да изпълним това, което имаме като поет ангажимент, с ясното съзнание, че на другия ден трябва да събираме останки на хора и самолети по Черно море. Това не мога да го допусна. Тогава разпоредих, ако се наложи, да ги пропуснат”, заяви Борисов. 

По думите му след това е по-лесно да се разбере с партньорите от НАТО, „отколкото да идват и да изкарват с ковчези пилоти”.

Истински се надявам в Москва да не си експериментират с нашите приятелски чувства, коментира Борисов. "Взехме това решение с ръководството на армията, но не бива да бъдем провокирани, защото това не е добър пример за добросъседство и приятелство. Има дипломатически канали, по който може да мине всеки хуманитарен транспорт и ние ще го пропуснем”, добави той.

Министър-председателят коментира още и бежанската вълна от Близкия Изток към Европа, като допълни, че трябва да оставим настрана криворазбрания национализъм и да бъдем по-хуманни. „Членовете на ГЕРБ да бъдат толерантни и да помагат на бежанците”, призова лидерът.

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg