Появата на руски журналистически екип от забранената за излъчване "Россия 1" стигна и до Министерския съвет.

Премиерът Николай Денков  коментира присъствието на журналистически екип от забранената за излъчване "Русия"1  в София. Той обяви, че пристигането на членове на медията в страната и самата репортерска дейност не са ограничени от европейските санкции. Но след появата на записите от София "вече ще разгледаме внимателно дали това, което е направила, излиза извън границите на приемливото за България".

Денков обърна специално внимание на това, че "Россия 1" са записали Петър Волгин - журналист от Българското национално радио, който само преди няколко дни провокира скандал с интервю с руския посланик Елеонора Митрофанова, свалено след решение на Програмния съвет на медията.

В репортажа за руската телевизия той казва (на руски език), че българските граждани не виждали "враг" в лицето на Русия, а мнозинството от управляващия елит мислят и казват, че "Русия е виновна за всичко". Според Волгин това показвало "какъв голям разлом съществува между обикновените хора и хората, които управляват страната". Същата опорна точка се разпространява и от Митрофанова през последните 2 години от началото на войната в Украйна.

"Това, което за мен е проблем, е един журналист в българска публична медия да се изявява като представител на "обикновените хора" пред чуждата медия. Ако той иска да е "обикновен човек", нека излезе, но той в момента е журналист в БНР и това не е приемливо", каза Денков.

По-рано днес председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски подаде сигнал в Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), че в България има журналистически екип на забранената в Европейския съюз телевизия "Русия 1" и настоя незабавно да се установи как представителите на медията са били допуснати в страната. По-късно вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел съобщи, че журналистката от "Росия 1", подготвила видеоматериала, е влязла в България с виза, издадена от друга страна от Европейския съюз, но още се чака подробен доклад от службите по въпроса.