Междуведомствена комисия, назначена от премиера, започна описване на щетите след потопа в Царево. Експерти от няколко министерства ще изготвят доклади, за да се определи каква финансова помощ ще се отпусне на засегнатата от бедствието община.

Заседанието на комисията продължи близо 4 часа. Обследването се ръководи от екоминистерството. Експертите от различните ведомства имат 14-дневен срок, за да се произнесат. Правят се огледи на двата язовира край Царево, разрушените мостове и асфалтови настилки.

По предварителни разчети нужните средства за възстановяване на общината са близо 30 млн. лева. Експертите трябва да кажат и каква е причината за бедствието.

„Целта на тези доклади е да стигнем точно до този резултат, за да можем да вземем категорично отношение по въпроса кое е причинило наводнението. Като най-общо бих могъл да кажа, това е изключително интензивния валеж“, каза Петър Димитров, зам.-министър на околната среда и водите.

„На този етап проверките не доказват наличието на незаконна сеч. В срок до 21-ви ние ще направим проверка за 5 г. назад за сечта - размерите, разрешена, планувана, отчетена за 6-те водосбора на реките, които наистина причиниха това бедствие“, посочи Мирослав Маринов, зам.-министър на земеделието.

„70 обекта ще попаднат в междуведомствената комисия, с която Община Царево ще желае помощ от държавата, както и почистването на деретата. Изключително важно е тези обекти също да влязат в план сметката, защото в резултата на изключителната вода, която слезе от планината, тя донесе много наноси“, добави Георги Лапчев, кмет на Община Царево.