Нов артквартал в Пловдив смята да направи градската администрация. Темата вече е зададена в програма на града за Европейска столица на културата през 2019 година. Там Тютюневите складове намиращи се до улица „Иван Вазов” са следващият голям проект на фондацията Пловдив 2019.  В момента тези уникални за града сгради са оставени на произвола на съдбата и се рушат.

През годините имаше много информации, че те ще бъдат ремонтирани и интегрирани в живота на града, но това така и не стана. Кметът Иван Тотев обясни, че от днес започва дебата за бъдещето на квартала до Централна града известен като Тютюневия град.

Как ще изглежда той през следващите години зависи изцяло от обществените нагласи на пловдивчани. Реална работа по него може започне от догодина, но формата и начина за това са все още далече. Това, което убягваше през годините на администрацията бяха собствениците на сградите, които са изключително много, а и имаше спорове по собствеността. Тя вече е изчистена и градските власти знаят всяка една сграда на кой принадлежи. Не се изключва вероятността общината да купи сградите и там да бъде ситуиран новият артквартал на Пловдив по подобие на „Капана”.

Днес в Общината бе и Оливър Шайт, който ще прегледа отчета на Пловдив 2019 за развитието на концепцията ни за годината, когато сме Европейска столица на културата. Той обясни, че всяка година от администрацията ще трябва да се отчитат пред Европейската комисия за развитието на проектите, с които Пловдив бе избран за Евростолица.

Консултантът на фондацията заяви, че градът се развива изключително много, а повишеният брой туристи и развитието на „Капана” показа, че Пловдив надгражда. Той дори сподели, че препоръчва на всеки свой приятел да дойде в града под тепетата и задължително да посети артквартала.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg