Трябва ли да се разфасоват две прасета в центъра на Пловдив навръх Коледа? Поканата на кмета Иван Тотев към общинските съветници и пловдивчани за любопитното събитие, очаквано, раздели хората на две.  От едната страна застанаха пловдивчани, които смятат, че това са си типично български обичаи и няма нищо нередено в тях. От друга обаче застанаха ревностните противници на разфасоването на цели животни на пъпа на Пловдив.  Според тях това е варварщина и не отговаря на реномето на Пловдив, който след седмици ще приеме щафетата на Европейска столица на културата.

Коментарите на хората може да видите в линка:

Кметът кани пловдивчани „на прасе“ пред ОбщинатаДве от животните ще бъдат разфасовани и сготвени от Ути Бъчваров

Ето какво казаха Ути Бъчваров, който ще е водещият на шоуто на 26 декември, веганът Миглена Божикова и от сдружение „Хайдути”.

„Леко съм натъжен от негативните коментари на едно подобно събитие,  тъй като показва, че хората, живеещите в големите градове са забравили своето минало. За съжаление, без да искам да ги сравнявам двете неща, в Белгия фразите „Коледен базар и събитие”  са извадени от употреба и ги наричат „Зимни празници”, защото хората, които не изповядват християнството, щели да са натъжени, че идват Коледни празници.

На Коледа,  от хилядолетия и то предхристиянските периоди, такива ритуали са се случвали. Нито ще се колят прасета, нито ще се правят живи кочини. Става дума за един истински коледен обичай, който все още се прави във всички големи градове, особено по зимни курорти и места, по които се събират много туристи. Нека не забравяме, че хората от големите градове, отдавана не са ходили на село и са забравили, че една от големите атракции, за които хората дори плащат пари е този ритуал – типично Коледен. Ние го правим в точното време, на правилното място. 

Това е част от културата, и по никакъв начин, като човек, който е завършил такива науки, не смятам, че това е в разрез с етикета „Културна столица на Европа”.  Културата е това в правилните дни, да почитаме традициите си. В случая на Коледа се яде свинско и се пие вино. Когато това е направено по цивилизования начин, няма нищо нередно. Не забравяйте, че част от младото поколение – никога не е виждало цяло прасе. Смятам, че на хората ще им е любопитно, как от едно прасе в рамките на два часа ще се получи една дълга и вкусна пловдивска наденица с характерните червени подправки, ще се лее вино и всички ще бъдат щастливи. Нека не търсим под вола теле. Ние сме българи и това е част от нашата история. Това, че някой са забравили, че преди  N на брой години и няколко поколения са дошли от село- това e проблем на тяхното развитие. Каня дори и веганите, да дойдат да пият вино”, заяви Ути Бъчваров.

„Ние твърдо подкрепяме хилядолетните обичаи и тези прояви, които целят да запознаят младото поколение с изконните български традиции”, заявиха от сдружение „Хайдути”.

Тони Симдчиева, която е председател на Занаятчийската камара заяви, че все още не е запозната с проекта и очаква да дни да има повече информация. Припомняме, че кметът каза, че занаятчиите ще имат там щандове, на които ще се прави типични коледен хляб.

"Смятаме идеята за неуместна. Според нас традицията не е такава - преди Коледните обичаи са били свързани с повече духовност и рядко, и то не ритуално и показно, са се изпълнявали и такива дейности. Положението сега бих определила така - нека има хляб и зрелища, шоу да има. Това положение е повсеместно - такива неща не се сътворяват от един човек, от една телевизия или от една институция - това ни заобикаля отвсякъде. За нас, представлява промиване на съзнанието на хората, но всеки си има сито и ще възприеме според него. На някой това няма да му хареса и ще го отврати, на други ще им хареса. Сряда и четвъртък има Коледен фермерски пазар в Пловдив, който също спазва традицията - ще има прекрасни коледни неща, но не само хранителни. Ще се майсторят различни неща, хората ще бъдат облечени в традиционни облекла, ще има различни изпълнения. Всичко това спада към традициите - те не са само яденето и пиенето, нито в показното убийство или в показването на кървави неща - това никога не е било наша традиция. Но щом сега така се смята и се предлага на обществеността, зависи от хората как ще го възприемат.

Очаквам, че една голяма част ще го приеме с радост и с положителна реакция, но ще има поне една трета - и големи, и малки, които ще са достатъчно разумни и вътрешно в сърцето си резистентни, за да разберат, че това не е необходимо и е по-скоро неприятно, отколкото нещо, което да ни достави удоволствие. Никой не обича, когато на село се коли прасе, всички ходят и се крият. Обаче тук сега ритуално може и на някой да му хареса - това е голямо противоречие, което битува и вътре в съзнанието на хората.

Като че ли това е болест на нашето време, даже епидемия, защото обзема всички сектори от живота", каза зам.-председателят на Българско вегетарианско общество Миглена Божикова.

Тотев: Няма да колим прасетата, искаме да запознаем младите с българските традицииВино, занаятчийски хляб и концерти за 26 декември пред Община Пловдив