При повторна проверка по случая с починалата 15-годишна Даная проверяващият екип е открил нарушение в две лечебни заведения при предписването и отпускането на лекарствен продукт. Това съобщиха от пресслужбата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН).

Не са спазени разписаните правила в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, контролът, по която се осъществява от други органи. С оглед на това от ИАМН са сезирали компетентните органи за вземане на отношение.

Повторната проверка бе назначена на 8 януари 2024 г. заради породили се в медийното пространство съмнения по отношение на резултатите от първата проверка. Първата проверка беше извършена в болниците “Пирогов” и “Царица Йоанна – ИСУЛ”, през септември и октомври 2023 г.

Във втората проверка, извършена в периода 9 януари 2024 г. – 19 януари 2024 г., са проверени същите две болници, както и Медицински център „Малчовците“ ООД - София, болница и диагностично-консултативния център към болница „Токуда“, Амбулатория за първична извънболнична медицинска помощ индивидуална практика „Смарагд 57“ ЕООД - Кресна, „Доктор К. Пандева“- ИППМП ЕООД - Благоевград.

От ИАМН уверяват, че вторият екип от проверяващи са различни служители от тези, които са извършили първата проверка.

Всички документи, получени от лечебните заведения в хода на извършване на първата проверка, са предоставени на сектор „Противодействие на корупцията в администрацията“, отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ на 8 януари 2024 г. Констативните протоколи, ведно с документите, получени при повторната проверка, са предоставени днес на сектор „Противодействие на корупцията в администрацията“, отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

Припомняме, че Даная почина в болница "Пирогов" през май 2023 г. Момичето, което страдаше от хематологично заболяване, беше прието в болницата заради инцидент, при който е ударило главата си.

Цялата позиция на агенцията прочетете ТУК.