Във вчерашния ден получихме четири нови проби, като трима от изследваните – контактни на МБАЛ Пазарджик са с положителни резултати на COVID-19. Резултатите са получени от лабораторията в Стара Загора. Положителен е и резултатът на съпруга на първата жена, която е заболяла. Това заяви директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова, цитирана от радио Пловдив.

Заболелите медицински лица са от персонала на лечебното заведение – две медицински сестри от вътрешното отделение на МБАЛ Пещера и една санитарка.

Нито един от заболелите обаче няма никакви симптоми. Отделението, в което се намират те, е поставено под карантина  от РЗИ още на 20 март през нощта.

Все още няма данни как се е разболяла 72-годишната жена, която е нямала контакти с лица, пристигнали от посочените държави. Това е жена, която е водела спокоен начин на живот в дома си. Времето, по което обаче са заболели другите двама, ни отвежда към нейния случай като пръв.

Д-р Петрова подчерта, че на РЗИ е необходимо технологично време, за да получи потвърдените данни и да ги обработи. Веднага след това информацията се предоставя на всички от Оперативния кризисен щаб.

В референтната лаборатория в Стара Загора вчера са изпратени нови три проби на лекар, лаборантка и медицинска сестра, които са осъществили прегледа на положителната жена от вчерашния ден. Те също са поставени под карантина, а резултатите се очакват днес.

Само във вторник са изследвани 56 проби на всички контактни и медицински лица, заедно с осем проби на лежащо болни във Велинград.  Четири от тях бяха положителни. Днес се надявам да нямаме положителни проби.