"Винаги сте искали да сложите къщички за котки или кучета, но съседите се сърдят и не оцеляват дълго? В София вече има такива според действащите закони и наредби. Безстопанствени кастрирани кучета и котки имат право на подслон и храна", обясняват от НПО "Сърце за животните".

Често срещана ситуация е граждани да поставят къща за някое бездомно животно, след което разярени съседи да я махнат. Подобни случаи предизвикат спор между живущите, тъй като не всеки е съгласен с грижите за бездомничетата.

Всъщност това е абсолютно разрешено според Закона за защита на животните. Според член 47 всяко кастрирано животно може да бъде върнот оттам, откъдето е взето. То минава под надзора на граждани, които подписват декларация, че са изпълнили изискванията - кучето или котето е кастрирнао, ваксинирано, обезпаразитено, има паспорт.

У нас това се извършва към програмата "Кастрирай и върни".

"Когато кучето е под надзор, то е безопасно. То обитава дадено територия и не скита по улиците. Не се опитва да влезе във входовете на жилищните сгради, което често създава конфликти между живущите", обясни Ирина Николова от НПО "Дара" пред TrafficNews.

Колибките за кучетата се поставят в отдалечени от жилищата места, най-често в тревни площи. Къщичките за котки пък се поставят по дърветата.

Тази практика е започнала в столичния квартал "Младост" 1а, но продължава и по други места.

"Трябва да има баланс между животните, гражданите и институциите", категорична е Николова.

Според нея отглеждането на бездомни животни под надзор е пример за хуманно и европейско отношение към четириногите.

Когато едно куче населява дадена територия, то няма да допусне заселването на други животни там. По този начин се регулира и популацията на бездомните, информира още представителят на НПО "Дара".