На 18 януари 2024 година в щаба на Съвместното командване на специалните операции (СКСО), в присъствието на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, се проведе годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината през 2023 година. Той беше представен от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

„Проведените съвместни учения и подготовки имат изключителен принос за повишаване оперативните способности на формированията и професионалната подготовка на личния състав и постигане на синхрон с модела за планиране и провеждане на съвместни операции с армиите на страните-членки на НАТО. Формированията в СКСО поддържат и развиват способности за планиране и провеждане на операции в целия спектър от специални операции, съответстващи на динамичната среда на сигурност и на нарастващото влияние на неконвенционалните рискове и заплахи”, отбеляза в изложението си генерал-майор Матеев.

По отношение на подготовката на СКСО за изпълнение на трите мисии на Въоръжените сили на Република България, анализа за изминалата година показва, че формированията имат необходимите способности успешно да изпълняват основните си задачи – военно подпомагане, специално разузнаване, директни акции и противодействие на терористични заплахи. Поредна Тактическа група за специални операции, както и два контингента, преминаха успешна подготовка, учение и национална сертификация и застъпиха в дежурство като част от Компонентното командване на Силите за отговор на НАТО и изпълняват задачи в мисии и операции зад граница по съюзнически задължения. Участието в реални операции в мирно време  и изпълнението на задачи по подпомагане органите на МВР по охрана на държавната граница, с цел предотвратяване нелегалното навлизане на мигранти на територията на България, значително повишиха оперативните способности на формированията от СКСО по противодействие на терористичните заплахи и имаха съществен принос към усилията на Република България по пътя към Шенген.

Успешното и в срок завършване на вече стартирали проекти и започването на реализацията на предвидените проектни намерения на СКСО, съгласно План за развитие на ВС до 2026 г., имат изключително значение за поддържането, развитието и придобиването на нови способности. Забавянето на реализацията на проектните намерения ще се отрази негативно върху модернизацията на СКСО, участието в регионални и коалиционни инициативи и развитието на съществуващите способности.

През изминалата година Командването положи изключителни усилия за поддържането на високо ниво на окомплектоване на формированията от СКСО с личен състав. За да се поддържа това равнище и като се има предвид спецификата на подготовката и изключително високото ниво на риск в СКСО е необходимо и военното, и политическото ръководство на Министерство на отбраната да се обърне с лице към проблемите на Специалните сили по отношение на възнаграждението за специфични условия на труд, утвърдено през годините, на личния състав от формированията.

В края на анализа бяха посочени и основните направления за работа през 2024 година. Най-важното от тях е подписване на договора между Република България и Румъния за Регионално Компонентно командване на специалните операции, за да може всички последващи действия, свързани със сертификацията на формированията и командването и организационното му изграждане да бъдат законосъобразни и навременни.

„Фокуса винаги трябва да бъде върху това, което ни е вменено от Закона за отбраната и въоръжените сили, Доктрината за Специални операции на Българската армия и ръководните документи на НАТО, за доизграждане на нашето командване и постигане на пълни оперативни способности като истинско Съвместно командване на специалните операции за водене на подготовка, успешно планиране и провеждане по стандартите на НАТО на пълния спектър от специални операции по суша, въздух и вода“, завърши изложението си генерал-майор Матеев.

 „Формированията от СКСО са едни от най-подготвените в Българската армия. Една от основните причини за всички добри резултати е, че продължава добрата традиция личният състав, като цяло, да изпитва гордост от принадлежността си към СКСО“, каза в своето обръщение заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов. Той увери присъстващите командири и началници от щаба и формированията на командването, че инициираните вече проекти, през настоящата 2024 година ще получат необходимото финансово осигуряване, за да бъдат Специалните сили на необходимото ниво за изпълнение на поставените им задачи. „Поемам ангажимента, че ще подкрепям всяка разумна и обоснована идея на Съвместното командване на специалните операции, независимо в каква посока.“ завърши заместник-началникът на отбраната.

На анализа присъстваха и представители на командванията на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили.