Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е в стачна готовност заради готвените промени в закона за МВР и начина, по който се извършва административната реформа.

Председателят на най-големият полицейски синдикат Валентин Попов каза пред БНР, че не се усещат сериозни опити за дебати и за сближаване на позициите по промените в Закона за МВР, който е между двете четения в парламента. Според Добромир Добрев от ръководството на синдиката предвидената реформа няма правна експертиза и анализ и няма да доведе до нужния ефект. 

"Предвижда се от 1 април нататък, всеки новоназначен на административна длъжност да бъде назначен по Закона за държавния служител. Първо, ние не чухме никакъв анализ, какви ще бъдат резултатите от това нещо в чисто финансово изражение. Как това ще се отрази в перспектива на бюджета на МВР? Как ще се отрази на бюджета на НОИ? Не чухме и един друг анализ - с какви темпове се очаква да се случи всичко това", заяви Валентин Попов.

"Страхуваме се, че ако проблемите в МВР продължат да се задълбочават, това крие сериозен риск за сигурността на хората", допълни той и заяви, че ако отношението и начинът, по който се работи в момента останат полицаите ще излязат на протест.

Зам.-председателят на полицейския синдикат Илия Кузманов заяви, че законът не решава никакъв проблем на МВР от гледна точка на подобряването на качеството на услугата за гражданите и на условията за работа за служителите на ведомството.

От СФСМВР предупредиха, че след като нещата не се решават в страната, ще ги изнесат на европейско ниво.

TrafficNews.bg