5-годишното дете с менингит е починало миналия петък в болница в София. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев. По думите му в градината няма паника.

Припомняме, че вчера стана ясно, че в столично детско заведение има огнище на заразата. Няколко деца и двама възрастни са дали положителни проби. Веднага е организирано масово изследване в градината.

„Тествани са децата от групата на починалото, както и от съседните – около 30 деца и 8 души персона. 11 деца имат микроба причинител на минингита. От персонала двама  души са дали положителна проба”, поясни Кантарджиев пред Нова телевизия. 

И допълни, че понякога тежките инфекции се развиват много бързо, в рамките на дни и дори часове. 

„Знаем много малко за случая. При всяка внезапна смърт се прави разследване. Там не се месим", уточни той.

5-годишното дете, което почина от менингит, е било връщано от едно в друго лечебно заведение. Това разказаха родители и директорката на 37-а детска градина "Вълшебство" в столичния квартал Павлово Гергана Петрова. Градината бе затворена в сряда заради огнище на менингит. Детето е получило първите си симптоми в четвъртък преди обяд.

То повърнало, но детето нямало температура. След това започнало бързо да я качва, дали му лекарство, а в това време таткото отишъл да го вземе. Това разказа директорката на градината Гергана Петрова. По информация от родители детето е било връщано от едно в друго лечебно заведение, потвърди тя.