Пловдивският свещеник Петър Хубенов, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“, стои твърдо зад позицията на Светия синод по отношение на Истанбулската конвенция. „Аз съм съгласен с дефинициите в документа по отношение насилието над човека, над който и да е той”, каза отец Петър Хубенов. Според него това са неща, които не са разбираеми, дори в рамките на едно семейство.

По думите му, обаче в конвенцията се прокарва идея, която след това да получи развитие и която застрашава устоите на семейството. „Виждаме как се развиват нещата в съвременното общество, особено в Западна Европа – една свобода, която преминава в свободия”, каза отецът. „Само ако се каже, че жената по някакъв начин е притисната от мъжа, дори психически, тя може да се разведе и му вземе всичко”, добави отец Петър Хубенов пред радио Фокус.

Според него, именно затова хората не искат да се венчават и женят, защото мислят само за материалното. „Правят го от страх да не загубят материалното, защото живеем в един материален свят, изцяло само за материални облаги и страхувайки се само за тях. А къде остава душата, сърцето, любовта, къде е свободата тогава?”, каза още отец Хубенов. Според него именно затова решението и позицията на Светия синод е правилна по отношение на Истанбулската конвенция.

Понятията мъж, жена, семейство и създаване на устои на семейството са важни неща за едно общество. „В съвременния свят, в който човек няма семейство, той живее за да бъде свободен”, каза Петър Хубенов.

Според него един от основните въпроси, които човек трябва да си зададе, е какво означава свободата днес. Дали това означава да нямаш и да не носиш отговорност, или  да носиш такава и да изпитваш удовлетворението от това.

Попитан дали политиците ще се вслушат в гласа на Синода, отец Петър Хубенов отговори, че политиците също са хора, които имат семейства. Всеки от тях желае доброто на децата си, а някои от тях вече са се опарили от постъпките им. „Дано Господ да даде благоразумие! Всеки според живота си дава своя глас, но дано това да е за доброто и благото на хората! Дано човек да има любов, да я усеща и да я подкрепя с надеждата и с основата на вярата си!”, каза още отец Петър Хубенов.

По думите му молитви в Пловдивската епархия е имало винаги. Те са били и ще бъдат за доброто и благото на хората и за спасението на душите им.