Бюджет 2017, който днес влиза в пленарна зала, е вреден и не бива да види бял свят. Това е тезата на бившия финансов министър Муравей Радев по повод закона за държавните пари, който ще бъде обсъждан без вносителя му, предаде bTV. Според него той ще стане вреден за държавата, защото между първо и второ четене всички пазарлъци между партиите ще го унищожат.

Според него политическата криза, която „сами си направихме" влияе на бюджета по три начина. Първо парламентът, който трябва да го приеме е в насипно състояние - там няма мнозинство. Второ - той, който трябва да защити бюджета е в оставка и трето от понеделник сме в предизборна обстановка, което е изпъстрена с популизъм до небесата.

Според бившия министър депутатите са готови да дадат всичко всекиму,за да привлекат гласове и това може да се случи, защото няма съпротивителни сили в парламента.

Радев призова политическите сили да забравят популизма, да се издигнат на своята отговорност, след като искат да управляват и да не забравят, че „пътят към ада е покрит с добри обещания". Утре когато започнат да управляват ще си сърбат попарата на това, което ще сготвят в парламента, посочи той.

Радев не вижда проблем в това да не се приема бюджет сега, а да се изчака новият кабинет след предсрочните парламентарни избори. В периода до тогава може да се харчи толкова, колкото е харчено миналата година през същия период. Заложените в Бюджет 2017 увеличения на учителските заплати например може да се направи задължително с акт на Министерски съвет, който кабинета в оставка може да приеме. Така това ще стане задължително за следващия закон за държавните пари.

1997-ма ми се случи същото, направи паралел Радев. Имаше правителство в оставка, без мнозинство, служебно правителство и после редовно. Но на никой не му хрумна да гласува чужди бюджети. Новото правителство изготви и прие бюджета, посочи той.

Повечето пари за отбрана например също могат да изчакат нов кабинет. „Със сигурност парите няма да се харчат в началото на годината и могат да бъдат предвидени за следващия бюджет лятото", каза той, но добави, че всичко е въпрос на добра воля, а в момента я няма.

Той заяви, че да бъде отменен плоския данък би било огромна грешка. „Данъчната ни система е една от най-добрите в света и не може да се гледа данък по данък. Огромен риск е", каза той.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg